Ako sa chrániť pred toxickými ľuďmi 🧪

Každý z nás stretol aspoň raz toxickú osobu. 💟




Autorka knihy Shahida Arabi napísala viac než len knihu na jedno prečítanie. V rukách budete mať návod, neoceniteľný zdroj poznatkov, všetky informácie aké ste o toxických ľuďoch potrebovali vedieť.
Obvykle keď knihu prečítam, spätne v nej listujem a značím si, čo by som chcela sem na blog napísať. Tu toho bolo už počas čítania tak veľa, že sa pokúsim byť čo najstručnejšia.
Problematika toxických ľudí v našich životoch je však naozaj rozsiahla.

grada

Toxickí ľudia okolo nás

Môže to byť kolegyňa, ktorá vás ustavične očierňuje na pracovisku. Bývalý partner alebo partnerka. Rodinný príslušník s ktorým ešte stále žijete pod jednou strechou. Možností je, bohužiaľ, veľa... Ako píše autorka, najhoršie sa podľa psychológov majú tzv. vysoko citliví ľudia - cítia tieto vplyvy ešte o čosi viac, často sa nevedia obrniť voči útokom a čo je možno najhoršie, len veľmi ťažko zbierajú silu na odchod.
A nebudem klamať, zažila som to.
Knihu som si vybrala spomedzi noviniek kvôli mne blízkej téme. Chcela som vedieť viac a zistiť, ako si pomôcť.
❗Najčastejšie toxické osoby ponižujú iných, nepoznajú empatiu, používajú rozličné manipulatívne techniky, patologicky klamú, ohovárajú a výnimočné nie je ani fyzické zneužívanie. Je toho omnoho viac, ale tieto toxické stratégie sú azda najbežnejšie.
Je dôležité vedieť identifikovať tieto osoby čo najskôr, aby sme si ich nepustili k telu. Čím dlhšie sme s nimi v kontakte, tým osobnejší je vzťah a zväčšuje sa naše trápenie.

Typy toxických ľudí

Shahida Arabi detailne zosumarizovala päť typov toxických ľudí

Narušitelia hraníc

Ide o bežný typ ľudí, ktorí predovšetkým nerešpektujú hranice. Mrhajú vaším časom, ohovárajú za chrbtom, porušujú záväzky, nedokážu vás podporiť ale radšej vám podkopú kolená alebo vám rovno napríklad v práci ukradnú váš nápad. Špecialitou sú ich nevyžiadané rady ako napríklad "nájdem ti konečne frajera", alebo "nejak si schudla/pribrala ale našťastie ti viem poradiť super triky" a mnohé ďalšie.
grada

Lapači pozornosti

Potrebujú byť na výslní. Sú hluční, vyčerpávajú ostatných. Predvádzajú sa alebo vás rušia pri práci lebo sa práve teraz potrebujú rozprávať o novom šteniatku pričom vidia koľko máte na dnes práce. Taktiež niekedy nahlas rozoberajú svoj osobný život, pravdaže, ich deti sú najšikovnejšie a manžel je tým najmilujúcejším mužom na tejto planéte.

Emocionálni upíri

Ste tu vy pre nich, nie oni pre vás. Keď od vás niekto potrebuje lásku a pozornosť, no vám sa dostane od toho istého človeka len nepochopenie, čosi nie je v poriadku. Sú to ľudia, ktorí sa večne musia na niečo sťažovať, "potrebujú" vašu pomoc, vyžadujú si vašu empatiu. No ak je vám zle, akoby neexistovali. Emočne vás vyčerpávajú.

Narcisti, sociopati a psychopati

Kým v predošlých prípadoch si vieme aspoň kúsok poradiť a zostanú nám ešte nejaké tie sily na život, pri týchto troch typoch začína skutočný problém.
Nikdy nepripustia, že sa mýlia. Zahmlievajú skutočnosti až máte pocit, či sa náhodou nemýlite vy. Správajú sa detinsky, kritizujú, útočia, zničia čo máte radi. Nie je výnimkou, že vedú dvojaký život - kým na verejnosti sú šarmantní a obľúbení, v domácnosti partnerku týrajú a zneužívajú. Traumatizujú, nezriedka fyzicky napádajú. Odtrhnú vás od priateľov, pri hádke dokážu fakty otočiť proti vám. Doslova vám zničia život.

Zotavenie sa, hranice, prerušenie kontaktu

Viacerí odborníci ocenili spôsoby ako čeliť manipulatívnym taktikám. Autorka podáva reálne návody ako si poradiť a prináša tiež kapitolu zameranú na zotavenie sa. 
Uvádza niekoľko príkladov od žien aj mužov, ktorí sa stretli s narcistami, psychopatmi alebo sociopatmi. Mnohí z nich, ako sa neskôr ukázalo, mali po boku osobu s kriminálnou minulosťou. Pri čítaní si tak uvedomíte, že nechať sa vtrhnúť do chápadiel toxických ľudí nie je vôbec ťažké. 

kniha

Buďme informovaní

Kniha patrí do rúk každému a ja naozaj nechápem, prečo ju má moje obľúbené vydavateľstvo Grada za tak nízku cenu - asi po prvý raz by som zaplatila s nadšením viac.
Buďme informovaní. Vnímajme čo sa okolo nás deje a koho si pripúšťame k telu. Diskusie na tému toxických ľudí celosvetovo pribúdajú a ja verím, že to má zmysel.
Verím, že kniha Ako sa chrániť pred toxickými ľuďmi bude pre vás len informatívna a že je vo vašom živote všetko v poriadku.
Ďakujem. 🙏

Komentáre

Obľúbené príspevky