Jesenná rovnodennosť 🍂

Jeseň je nádherná 🍂


Krásna, farebná, pokojná. Mám rada leto a rušné letné noci, ale jeseň je taká... pekná.😊 A pre mňa ako alergičku je asi najlepším obdobím pretože práve počas jesene trpím azda najmenej v roku 😁

Dvadsiaty prvý september 🧡

Jesenná rovnodennosť sa pohybuje spravidla od 21. septembra do 24. septembra.
Začína fúkať chladnejší vietor. Úroda je pozbieraná, Slnko zostupuje a ľudia začínajú pociťovať potrebu zohriať seba aj svoje príbytky. 
Germánske kmene kedysi usporadúvali naozaj fantastické oslavy pre Holle, bohyňu úrody. 🍎 Ďakovali jej nielen za všetky dary, ale bolo nutné uvedomiť si akýsi bod obratu - medzník. Ľudia bilancovali leto, pripomínali si pekné spomienky na krásne dni plné slnečných lúčov a pripravovali sa na zimu. 🌽

autumn
Od tohto bodu vlastne prechádzame do tmavšej polovice roka.
Kelti mali Herfest, ktorý bol slávený práve v deň jesennej rovnodennosti. 😊
Existujú však aj zmienky o kresťanských tradíciách, napríklad po zbere úrody nasledovali jarmoky a rôzne hody. Taktiež sa často na jeseň slávili výročia výstavby miestneho kostola, pretože to bolo veľkou udalosťou. ⛪ Kostoly sa nestavali tak rýchlo ako dnes, v tých časom to trvalo poriadne dlho a veriaci sa zbierali bežne niekoľko rokov a osobne sa podieľali výpomocou pri stavbe. 

sviatok svätého Michala

Alebo tiež tak krásny názov, Priadky. 💛 V deň svätého Michala, teda 29. septembra, existoval významný medzník nazvaný ako Priadky. V týchto dňoch sa upratovali domácnosti, čistili periny alebo sa vymieňali za úplne nové (priadky = periny)  a ako naznačuje samotný názov, priadlo sa a tkalo. Jedli sa jablká, orechy a iné dary úrody. 
Dievčatá si mali sadať otočené k dverám počas toho, ako tkajú alebo čosi vyrábajú. Ak by si sadli chrbtom k dverám, otočili by sa vraj chrbtom k vlastnej svadbe.

jesen

Tradičné jedlá

Existujú aj tradičné jedlá, ktoré poznali Slovania a aj my na našom území. Klasikou bol pečený kohút (nie sliepka), hus, kačica alebo aj baranina. 🐓 Prílohou bola kukurica, samozrejme nesmela chýbať kapusta a jedli sa tiež zemiaky. 🥔
Z korenín obzvlášť v tomto období kraľovala saturejka, kôpor a petržlenová vňať, pravdaže čerstvá. 💚 Nechýbali ani ovocie, predovšetkým už spomenuté jablká a hrušky 🍐

Rituály a povery

Ja proste musím spomenúť vždy aj čosi magické, že 😁 Ale to k sviatkom jednoducho patrilo asi od nepamäti...
Bábiky z kukuričného šúpolia mali do domu prinášať šťastie, ideálne ak si ich nejaké dievča alebo žena v domácnosti vyrobili samé. 💛 Klásky kukurice zavesené v kuchyni nosili hojnosť - na jar sa z nich potom zrkná porozhadzovali po poli. 

autumn
Šípky boli mimoriadne obľúbené možno aj kvôli tomu, že chránili pred zápalmi močových ciest, obsahujú vitamín C a pomáhajú imunite. 💖 Mali aj magický význam - upevňujú priateľstvo, pomáhajú láske, priťahujú šťastie a bohatstvo. Vetvičky šípok sa vkladali pod matrac pre pokojný spánok. 🛌  Šípkové víno poznali už Kelti.

A na záver...

...aby tento článok nebol nekonečne dlhý 😀 
Už len v krátkosti nejaké zaužívané povery. 
  • Aké je počasie počas prvého septembrového dňa, také bude celú jeseň.
  • Po Matúši čiapku na uši.
Majte krásnu jeseň 🍂

Zdroj obrázkov: online web

Komentáre

Obľúbené príspevky