Čakry ✨ základné informácie

 Toto bude na dlhé čítanie 😃

chakra
Keď tento blog bol iba mojou myšlienkou, predstavovala som si, ako tu zdieľam nielen svoje skúsenosti s kozmetikou alebo píšem recenzie na skvelé knihy. 😊
Chcela som tu vytvoriť miesto aj pre zaujímavé články s informáciami, ktoré som sa dozvedela alebo písať o niečom, čo som sa naučila. 🫶

Všetko, čo viem doteraz o čakrách od terapeutov alebo z kníh, som zhrnula do nasledujúcich riadkov 😍

Verím, že tento článok odo mňa niekomu pomôže zorientovať sa v čakrách a získať základný prehľad o tejto téme, pretože sa čakry stále častejšie spomínajú v mnohých textoch na internete a (podľa môjho názoru) nie vždy v správnom kontexte 🙂

❤️ koreňová čakra

Ide o základnú energiu a symbolom je červená farba.
korenova cakra
Keď je táto energia v našom tele v poriadku sme priebojní, máme dostatok fyzickej sily, cítime zdravú odolnosť aj v náročnejších situáciách a pociťujeme v živote stabilitu. Máme chuť žiť. 

časti tela na ktoré pôsobí

Koreňová čakra je spojená s kostrčou, chrbticou, konečníkom, hrubým črevom, prostatou.
U žien sa spája aj s panvovým dnom a hrádzou.

Málokedy sa uvádza, že súvisí aj so zubami, krvou a stavbou buniek v našom tele. Keď nie je v rovnováhe, trápia nás problémy s týmito časťami tela.

keď nie je koreňová čakra v poriadku

Ako viem, že táto čakra je oslabená a treba ju posilniť?
Obvykle keď už neveríme vo vlastnú životnú silu a nechce sa nám žiť. Môžeme pociťovať hnev voči tým, ktorí sa zo života tešia. Je slabá aj vtedy, keď prechádzame veľmi náročným obdobím - úmrtie milovanej osoby, dlhodobé problémy v rodine, život s toxickým človekom, nenávidíme svoju prácu z rôznych dôvodov. Cítime, že chradneme každým dňom viac. Želáme si niekam utiecť preč.

čo môže koreňovú čakru oslabiť

Všetky situácie, kedy pociťujeme strach o svoju životnú silu - strach stratiť prácu a celkovo strach o peniaze a stratu stability. Strata rodiny, nešťastia ktoré nám zmenili život. Dlhodobo zlé pracovné prostredie, život s toxickými ľuďmi. Hádky. Veľké životné zmeny alebo strach, že o niečo dôležité v živote prídeme.

🧡 sakrálna čakra

Je spojená s energiou citov, s erotikou a sexom. 
sakralna cakra
Oranžová je farbou tejto čakry.

Keď je sakrálna čakra v poriadku pociťujeme vášeň, chceme sa zamilovať a vieme dávať aj prijímať lásku.
Máme zdravú chuť na sex, naše pohlavné orgány sú zdravé.
Flirtujeme, uvedomujeme si svoju krásu, cítime sebalásku a máme zdravé sebavedomie.

časti tela na ktoré pôsobí

Sakrálna čakra je spojená s pohlavnými orgánmi, močovým mechúrom, krvou, lymfou a samozrejme so spermiami.

Staršie knihy uvádzajú aj spojitosť s trávením, na čo sa často zabúda. Keď nie je v rovnováhe, trápia nás problémy s týmito časťami tela.

keď nie je sakrálna čakra v poriadku

Pri potlačovaní svojej sexuality, strate chuti na sex alebo pri neschopnosti zamilovať sa je sakrálna čakra slabá. Treba ju posilniť aj v prípade, že obviňujeme iných za svoje chyby, prajeme iným bolesť alebo vyslovene sme zatrpknutí. Často je signálom jej oslabenia aj strach, že "nie som dosť dobrá" alebo sa objavuje dlhodobo sklamanie zo sexuálneho života (napríklad nevhodný partner alebo partnerka).
Keďže súvisí so spermiami a pohlavnými orgánmi, pri problémoch so sakrálnou čakrou je otehotnenie náročné alebo tehotenstvo je komplikovanejšie. Môžu sa objavovať pohlavné choroby, nechuť na sex alebo pocit slabosti svalov v celom tele.

čo môže sakrálnu čakru oslabiť

Strach o lásku, sexuálne problémy rôzneho charakteru. Hádky v partnerskom živote. Zlé skúsenosti z predošlých vzťahov. Nedostatok sebavedomia, neuvedomovanie si vlastnej krásy. Odmietnutie alebo výsmech, pocit menejcennosti z detstva.

💛 čakra solar plexus

Solar plexus je čakra spojená s emóciami, tvorivosťou, s pocitom moci. 
Jej farbou je žltá.
symbol

Pri správnom fungovaní čakry solar plexus sme kreatívny, bavia nás naše koníčky, vieme si na seba nájsť čas.
Dokážeme prijať úspech a chceme sa zlepšovať. Pociťujeme hrdosť, vieme sa za úspech pochváliť a čo je dôležité, veríme si.

časti tela na ktoré pôsobí

Súvisí s pečeňou, žlčníkom, slezinou, obličkami a nadobličkami.
Je spojená s nervovým systémom v tele a čiastočne aj s trávením. Keď nie je v rovnováhe, trápia nás problémy s týmito časťami tela.

keď nie je solar plexus v poriadku

Pokiaľ nie je táto čakra v rovnováhe, dostaví sa pocit nespokojnosti, nervozity, nezdravej chamtivosti a prílišného egoizmu. V staršej literatúre sa spomína aj absencia sebalásky a radosti k úspechu, chýba ochota podporiť iných. Dostavuje sa pocit menejcennosti, odmietanie vlastných fyzických potrieb a popieranie potreby sebalásky. Môžeme byť nezdravo závislí na rodičoch alebo na iných ľuďoch. Niekedy sa objavuje silná podvedomá neochota uzdraviť sa.

čo môže oslabiť solar plexus

Strach zo závisti, strach z nepríjemných ľudí alebo zo situácie ktorá bude nepríjemná ako je súdny proces alebo konverzácia s človekom ktorý nám ublížil a treba sa s ním stretnúť v rámci nejakej konfrontácie. Strach, že budeme vysmievaní. Súvisí úzko s matkou a pokiaľ vzťah s ňou nebol v poriadku, môže byť táto čakra oslabená a trvá dlhý čas, kým sa posilní.

💚 srdcová čakra 

Srdcová čakra je spojená s pocitom lásky ku všetkému a najmä k životu. 
Jej farbou je zelená.
symbol

Keď je srdcová čakra v poriadku, pociťujeme lásku k životu a baví nás žiť. Sme samostatní a vieme poskytnúť iným pomoc.

časti tela na ktoré pôsobí

Súvisí s hornou časťou chrbta, srdcom, pľúcami, krvným obehom, rukami, očami a s pokožkou. Keď nie je v rovnováhe, trápia nás problémy s týmito časťami tela.

keď nie je srdcová čakra v poriadku

Máme narušené cítenie lásky, nevieme k ničomu pociťovať "dobro" a prichádza pocit, že nie sme hodní lásky. Môžeme cítiť vinu, že nie sme dosť dobrí pre svojich milovaných alebo jednoducho lásku potlačujeme. Dostavuje sa často pocit, že "všetci mi v živote prekážajú", svet je odporný a je mi všetko ľahostajné. Žijem, pretože sa k tomu nútim - aj to je veľmi častý pocit pri oslabenej srdcovej čakre.
Zdravotne sa objavujú chronické ochorenia srdca, pľúc a prsných žliaz, ďalej napríklad astma a v detstve časté zápaly pľúc.

čo môže oslabiť srdcovú čakru

Strach, že stratíme v živote lásku. Strach, že stratíme milovanú osobu alebo že už nebudeme nikdy milovaní. Deti, ktoré v detstve neboli zahrnuté láskou, majú neskôr problémy s astmou, dýchaním, ženy majú pri nedostatku lásky počas detstva a dospievania problém s prsnými žľazami (nezhubné nádory v prsníkoch, problémy s prsníkmi a pod.).

🩵 hrdlová čakra

Súvisí s komunikáciou, hrdlom, otvorenosťou a s hájením vlastných práv.
Jej farbou je svetlá modrá.
symbol

Keď je hrdlová čakra v poriadku, sme komunikatívny, nebojíme sa zoznamovať a vieme povedať svoj názor.
Dokážeme sa životu prispôsobiť, postavíme sa za vlastné práva pokiaľ je nejaký problém a cítime úctu k sebe aj k ostatným. 
Dovolíme si úspech.

časti tela na ktoré pôsobí

Priedušky, hrtan, hlasivky, čeľusť a jazyk sú priamo spojené s energiou tejto čakry. Keď nie je v rovnováhe, trápia nás problémy s týmito časťami tela.

keď nie je hrdlová čakra v poriadku

Nevieme komunikovať alebo nestojíme o rozhovory. Cítime sa bezradní, nevieme prijať čo nám život ponúka a bojíme sa neúspechu. Sme zatuhnutí a cítime, že nám pocity a úzkosti zvierajú hrdlo v plač. Málo sa ale spomína, že keď je táto čakra slabá, hanobíme iných, ohovárame, snažíme sa presviedčať okolie, že všetci sú proti nám a cítime zavrhnutie.
Fyzické telo reaguje ochoreniami štítnej žľazy, hlasivky sú slabé, bolí nás často hrdlo.

čo môže oslabiť hrdlovú čakru

Strach, že povieme niečo zlé. Ohováranie, osočovanie iných. Často sú problémy s hrdlovou čakrou keď nedokážeme povedať, čo si myslíme, nevieme sa seba samých zastať. 

💙 čakra čela

Čakra čela alebo "Tretieho oka" je tmavomodrej, indigovej farby.
Súvisí s ideami, želaniami, snami a s intuíciou.
cakra

Keď je v rovnováhe, milujeme svet. Máme nové nápady, tešíme sa, tak nejako celkovo cítime v živote pokoj a vyrovnanosť. Spoliehame sa na intuíciu.

časti tela na ktoré pôsobí

Ovplyvňuje dolnú časť mozgu, mozoček, tvár, uši, nos, oči a nezabúdajme na dutiny. Keď nie je v rovnováhe, trápia nás problémy s týmito časťami tela.

keď nie je čakra čela v poriadku

Cítime konflikt medzi rozumom a citmi. Nie sme spokojní so svojím zovňajškom. Máme negatívne predstavy, krachujú nám plány alebo sa bojíme nejaké plány mať. Keď nie je v rovnováhe, naše predstavy nezodpovedajú skutočnosti. Nevieme sa tešiť, chýba nám akýsi vnútorný pokoj a cítime bezmocnosť pri uskutočňovaní želaní. Môžeme mať potrebu protestovať voči všetkému okolo nás a len náš názor je ten najlepší. 
Na fyzickej úrovni cítime veľmi často bolesti hlavy.

čo môže oslabiť čakru čela

Strach zo zodpovednosti, strach mať plány a strach snívať. Rôzne úzkosti, priveľa problémov, taká tá "ťarcha života" ktorá na nás dopadá a my sa nevieme ubrániť.

💜 korunná čakra

Je fialovej farby a súvisí s vierou v seba a s pocitom spokojnosti so sebou samým.

symbol
Pokiaľ je v rovnováhe, veríme v seba, veríme vo vlastnú jedinečnosť a dokonalosť.
Dôverujeme svojej sile, že zvládneme prejsť aj náročným obdobím.

časti tela na ktoré pôsobí

Spája sa s mozgom a lebkou. Keď nie je v rovnováhe, trápia nás problémy práve s týmito časťami tela, ako sú napríklad neurózy, depresie a iné psychické ochorenia.

keď nie je korunná čakra v poriadku

Neveríme si. Nemáme sny, nemáme ciele. Chýba duševný pokoj. 

čo môže oslabiť korunnú čakru

Strach veriť si. Nedovoľujeme si veriť, že sme dosť dobrí, dosť jedineční, že môžeme vynikať a byť spokojní. 

Majte prosím na pamäti, že tento blogový príspevok neposkytuje lekárske rady a v žiadnom prípade nenahrázda lekársku starostlivosť. 

Zdroj obrázkov: online web

Komentáre

Obľúbené príspevky